Izcilik Nedir?
Izcilik din, dil, irk, ayirimi gözetmeksizin, herkesin katilabilecegi, siyasi olmayan, egitim amaçli ve üniformali bir gençlik hareketidir.
Izcilik, çocuk ve gençleri, ruhsal, zihinsel, bedensel ve ahlaki açidan gelistirmeyi hedef almis, kendine güvenen, saglikli, zeki, cesur, vatansever ve insancil bireyler yetistiren programli bir faaliyettir.
Izcilik, dogayi korumayi ve gelistirmeyi, tüm dünyada barisi ve huzuru saglamayi kendisine ilke edinmis sosyal bir etkinliktir.
Izcilik Tarihçesi
Dünyada Izcilik
Lord Baden-Powell Of Gilwell isimli bir Ingiliz General bu günkü anlamda izciligin teskilatlanmasini saglamistir. Ilk izci kampi 24 kisi ile 1907 yilinda Brownsea adasinda Lord BadenPowell Of Gilwell tarafindan yapildi. Ilk izcilik olimpiyati (Jamborce) 1920 yilinda Ingiltere’de yapildi. Izcilik hareketi 1907’den itibaren Dünya’da hizla yayilmaya baslamistir.
Baden Powell
Dünya izcilerince kisaca B.P. olarak taninan Lord Baden Powell 22 Subat 1857 yilinda Ingiltere Londra’da dogmustur. Bir doga asigi olan B.P. 19 yasinda askeri okuldan astegmen rütbesi ile mezun olarak Hindistan’da görevlendirildi. Çaliskan ve kararli kisiligi ile çok kisa sürede yüzbasiliga yükseldi. 1887 yilinda Afrika’daki Ingiliz birliklerinde görev aldi. Ashanti ve Zulu kabilelerinin ayaklanmalarini kisa sürede bastirarak ününe ün katti. Yerlilerle yakin iliskiler kurdu. Hatta yerliler ona ‘Uyumayan Kurt’ anlamina gelen Impeesa adini takmislardi. B.P. 1889 yilinda Mafeking savasinda Borler’i yenilgiye ugratti. Uzun ve yorucu savaslardan sonra, 1901 yilinda, astegmen olarak ayrildigi ülkesine general olarak geri döndü.
B.P. ülkesindeki gençlerin pek çok sorunlari oldugunu ve bu sorunlarin çözümünde okulda verilen egitimin yetersiz kaldigini fark edince bir seyler yapmaya karar verdi. Özellikle Mafeking savasinda haberci olarak kullanilan Güney Afrikali çocuklarin dogaya uyumlari, sessizlikleri, atak ve cesur olmalari ona ilham verdi ve izcilik çalismalarina basladi. Ilk izci kampini 25 Temmuz 1907 yilinda Brownsea adasinda yapti.
Daha Sonra 1908 yilinda “Erkek Çocuklar Için Izcilik” kitabini yazarak izcilik teskilatinin temellerini atti. Kitap ve izcilik faaliyeti tüm Dünya’da ses getirmis ve çesitli ülkeler vakit kaybetmeden kendi izcilik teskilatlarini kurmuslardir.
Sir Baden Powell son yillarini Afrika Kenya’da geçirmis ve 8 Ocak 1941 yilinda burada öldügünde, cenazesini vasiyeti geregince, 4 izci ve 4 asker tasimis, Asya, Avrupa ve Afrika’dan gelen 50 izci de törende dünya izcilerini temsil etmislerdir.
Türkiye’de Izcilik
Yurdumuzda izcilik ile ilgili ilk haberler 1908 yillindan itibaren duyulmaya baslamistir. 1910 yilinda SAY ve TETEBBU adli dergide Ragip Nurettin EGE, izcilikle ilgili yazilar yayinlanmistir. Yurdumuzda izciligin ilk uygulayicilari Galatasaray Lisesi beden egitimi ögretmenleri Ahmet ve Abdurrahman ROBENSON kardesler, Manastir Ögretmen Okulu Müdürü Ethem Nejat Bey ve Ittihat Mektebi Müdürü Nafi Atif KANSU’dur.
Izciligin ilk gelisi ile teskilatlanmasi arasinda geçen süre dikkate alindiginda ilk çalismalarin Edirne’de askere hazirlik amaci ile basladigi, Istanbul Galatasaray Lisesinde ise Ahmet ve Abdurrahman ROBENSON kardeslerin kessaflik egitimine agirlik verdigi, daha sonra Istanbul Erkek ve Darüssafaka Liselerinde sistemli izcilik çalismalarinin yapildigi görülmektedir.
Izciligin duraksadigi Balkan Savasi sonrasinda Belçikali uzman Harold PARFITT 1912 yilinda izcilik teskilatlanmasini saglamak üzere ülkemize davet edilir. Ilk kurulan “Kessaflik Cemiyeti Izci Ocagi” Harbiye Nezaretine yani simdiki adi ile Milli Savunma Bakanligina baglanir.
Cumhuriyetle birlikte izcilik çalismalari Milli Egitim Bakanligina, 1969 yili itibariyle Gençlik ve Spor Bakanligina baglandi. 9 Kasim 1942 yilinda ilk resmi talimat yayinlandi.1 Aralik 1950 tarihinde Dünya Izcilik Teskilatina üyeligimiz kabul edildi. Türkiye Izciler Birligi 5 Eylül 1955 tarihinde kuruldu ve 1980 yilina kadar etkin çalismalarda bulundu.1987 yilinda Türk kiz izcileri Dünya Kiz Izci Teskilatina üye oldu. 1983 yilinda Gençlik ve Spor Bakanligi ile Milli Egitim Bakanliklarinin birlestirilmesi ile kurulan “Milli Egitim Gençlik ve Spor Bakanligi” döneminde de izcilik çalismalari farkli bir boyut kazandi. 1989 yilinda her iki bakanligin ayrilmasi ile izcilik ‘Milli Egitim’ ve ‘Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü’ teskilatlarinda ayri ayri yürütülmeye basladi. MEB okul içindeki çalismalarini yaparken Gençlik ve Spor Genel Müdürlügü bünyesinde 1991 yilinda Türkiye Izcilik Federasyonu kuruldu. Dünya Izcilik Teskilatlari bu gelismeler üzerine Türkiye’de izcilik yapan tek teskilat olarak Türkiye Izcilik Federasyonunu tanidi. 2005 yilindan itibaren Türkiye Izcilik Federasyonu çok hizli bir gelisme gösterdi. Türkiye Izcilik Federasyonu 2006 yilinda özerk bir teskilat haline geldi.
Izci Olmak Için:
Zinde Gençlik, Spor ve Izcilik Kulübü’ne izci olmak için basvuruyorsunuz, liderleriniz size üniforma almaniz için ve lisans çikartmaniz için gerekli bilgi ve belgeleri aktarir, yardimci olurlar.
Lisans çikartabilmek için saglik raporu, veli izin kâgidi, fotograf, kimlik bilgileri gibi belgeler alinir. TIF tescil, vize, kulüp talimati uyarinca lisans islemleriniz yapilir. Izci Kulübü adina Lisans çikartmaniz saglanir.
Izcilikte Amacimiz:
Çocuklarimizi, Kulübümüz bünyesinde kurulan Izci üniteleri ile kulüp merkezi gibi sicak ve samimi bir ortamda, haftada bir toplayarak, yetistirmektir. Amacimiz çocuklarimizi ve gençlerimizi; Toplumsal ve ulvi degerlerimizi aktarmak, saglikli düsünmeyi ögretmek, Sahih bilgi kaynaklarini ögrenmesini ve istifade etmesini saglamak, Kisisel gelisimlerine yönelik karakter egitimi sunmak, bedensel gelisimlerine yönelik spor etkinlikleri yapmak, saglikli yasam aliskanligi kazandirmak, Çesitli aktiviteler düzenleyip sorumluluk almalarina imkân saglamak, böylece onlara inisiyatif kullanmayi ögretmek ve onlara sosyal becerilerini gelistirmelerinde yardimci olmak, Içinde bulundugu toplulugun, yerel, ulusal ve küresel hedeflerine uygun çalismalar yapabilecek; samimi, fedakâr ve vefa sahibi bireyler yetistirmek.